Walnut Residence / Modal Design

first_img Projects ArchDaily Contractor: Photographs Walnut Residence / Modal DesignSave this projectSaveWalnut Residence / Modal Design Walnut Residence / Modal Design Photographs:  Benny Chan for Fotoworks Manufacturers Brands with products used in this architecture project John Dorius & Associates ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/587288/walnut-residence-modal-design Clipboard Area:  2727 ft² Year Completion year of this architecture project Year:  United States Landscape Architect: Manufacturers: C.R. Laurence, Benjamin Moore, Daltile, Designer Doorware, EcoSmart Fire, Subzero/Wolf, Sugatsune “COPY” Architects: Modal Design Area Area of this architecture project BMH General Contractors, Bill McLean Mechanical Engineer: Bent Grass Landscape Design, Jeff Pervorse C.W. Howe and Partners Inc. “COPY” CopyHouses•Los Angeles, United States Houses Structural Engineer: Architect In Charge:Daniel MontiCity:Los AngelesCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Benny Chan for FotoworksRecommended ProductsDoorspanoramah!®ah! PivotDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewText description provided by the architects. The Walnut Residence is located in Venice, California, a beachside community characterized by small lots (30’ wide x 120’ wide), an eclectic mix of architecture and a unique blend of personality. While the tight square footage of the lot and an existing tree constrained the organizational possibilities of the home, the connection to community, the need for privacy and security, and interest in natural lighting offered endless possibilities.Save this picture!© Benny Chan for FotoworksThe 2,700 square foot single family residence draws upon the site and context for inspiration by referencing a specimen pine on site and reinterpreting two other trees removed as part of the construction process. The trunk diameter of the pine is nearly five feet and the canopy over sixty feet across, so it clearly serves as the most dominant feature of the site (and nearly the entire block). Since removal was not an option for the clients, the parti of the house was organized around the tree’s location on site; near the back and virtually in the middle. This organization maximized the livable square footage of the house while minimizing the risk of damage to the tree. In reality, the plan of the house is quite simple and if left untreated could resemble any number of stucco boxes in the area. Exploring options through the exterior skin offered a dynamic expression of the client’s taste and character as well as the sculptural qualities of architecture.Save this picture!© Benny Chan for FotoworksDense program elements such as the garage with adjacent storage and the stairwell are clustered towards the front of the house and support a lighter, more organic mix of bedroom and bathroom spaces above. This analogy is repeated in the materials. Stucco and concrete on the lower level support lighter programs and materials such as wood, glass and perforated cor-ten metal panels above. An elongated bar containing living, dining and kitchen spaces in an open-plan arrangement on the lower level are surrounded by glass sliding doors and skylights on three sides. Spatially this area represents the open zone under typical canopies and also offers a unique vantage point to view the pine’s lacy canopy. It is anchored along the edge of the property by the cor-ten panels that descend from the canopy level to the ground.Save this picture!Floor PlanBecause bedrooms and bathrooms are the only program located on the upper level, privacy was a main concern. The dense use of the cor-ten screen above optimizes natural day lighting on the north and east facades while mitigating solar gain on the south and west. Throughout, a random, manipulated pattern of varying apertures allows ample views out but obscured views in.Save this picture!© Benny Chan for FotoworksProject gallerySee allShow lessIT HQ / Morpho StudioSelected Projects13 New Buildings Join the World’s 100 Tallest List in Record-Breaking YearArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/587288/walnut-residence-modal-design Clipboard Save this picture!© Benny Chan for Fotoworks+ 21 Share 2010 CopyAbout this officeModal DesignOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLos AngelesHousesUnited StatesPublished on January 14, 2015Cite: “Walnut Residence / Modal Design” 14 Jan 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *